SEARCH AND PRESS ENTER
Gregory Kondos

Gregory Kondos

Greek/American
1923-2021

Βιογραφία

Ο Gregory Kondos έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στον κόσμο της τέχνης με τις σαγηνευτικές απεικονίσεις της μοναδικής ομορφιάς της φύσης. Γεννημένος στις 13 Νοεμβρίου 1923 στο Lynn της Μασαχουσέτης, ο Kondos ξεκίνησε ένα καλλιτεχνικό ταξίδι ζωής που θα τον καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικούς καλλιτέχνες της Ελληνικής Διασποράς στη σύγχρονη τέχνη. Σπούδασε κοντά σε σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Clyfford Still, ο Richard Diebenkorn και Mark Rothko. Ο Kondos ασπάστηκε το κίνημα του Καλιφορνέζικου Ιμπρεσιονισμού, προσδίδοντας στα τοπία του μια αξιοσημείωτη αίσθηση φωτεινότητας στη ζωγραφική του τοπίου. Αντλώντας έμπνευση από το κίνημα αυτό, ο Kondos αγκάλιασε μια αρμονική αλληλεπίδραση του φωτός, του χρώματος και της υφής των χρωμάτων.

Η καλλιτεχνική εξερεύνηση του Κόντου ξεκίνησε από το California College of the Arts  (CCA) στο Σαν Φρανσίσκο. Η απλή αλλά ζωντανή παλέτα του και οι κομψές γραμμές του, επηρεασμένες από καλλιτέχνες όπως ο Willem de Kooning, ο Cezanne και ο Gauguin, δικαιολογούν και τη βαθιά επίδραση που είχε στο χώρο της σύγχρονης τοπιογραφίας. Ο Κόντος ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να ζωγραφίσει, περνώντας χρόνο στην Ελλάδα και τη Γαλλία, καθώς και σημαντικό χρόνο στις νοτιοδυτικές πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες ενέπνευσαν μια σειρά από μαγευτικά τοπία της ερήμου. Ο Kondos είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις ζωντανές και εκφραστικές απεικονίσεις του τοπίου της Καλιφόρνια, εστιάζοντας συχνά στη γραφική ομορφιά των βουνών της Σιέρα Νεβάδα, της ακτογραμμής του Ειρηνικού και του Δέλτα του ποταμού Σακραμέντο.

Ο ίδιος περιγράφει τους πίνακές του ως έχοντες μια αίσθηση ηρεμίας και καθαριότητας, διατηρώντας παράλληλα μια αναγκαία μοναχική ποιότητα. Αναφέρεται ως ο ειδικός στη χρωματική παλέτα του μπλε. Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε «είμαι από την Ελλάδα, έναν πολιτισμό, μια κληρονομιά που ακουμπάει στο μπλε, όλα είναι μπλε.»

Η καλλιτεχνική συνεισφορά του Gregory Kondos έχει τύχει επάξιας αναγνώρισης. Η μαεστρία του στο φως και το χρώμα του έχει αποφέρει πολυάριθμες διακρίσεις, εδραιώνοντας τη θέση του στο χώρο της σύγχρονης τέχνης, ως ένας  καλλιτέχνης που γεφυρώνει αβίαστα το χάσμα μεταξύ αφαίρεσης και αναπαράστασης. Συμμετείχε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών χώρων όπως το Μουσείο Τέχνης Crocker στο Σακραμέντο και το Μουσείο Smithsonian στην Ουάσιγκτον. Τα έργα του βρίσκονται σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, ενώ έλαβε πολλές διακρίσεις για τη συνεισφορά του στις τέχνες.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, έγινε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Sacramento City College και ο Gregory Kondos έγινε διευθυντής της γκαλερί και των σχετικών προγραμμάτων. Το 1982, μετά την ολοκλήρωση αρκετών έργων εκσυγχρονισμού, ο Gregory Kondos συνταξιοδοτήθηκε και η «Little Gallery» μετονομάστηκε προς τιμήν του Kondos Gallery. Το 1997, το μέλος της σχολής τέχνης και καλλιτέχνης Chris Daubert ανέλαβε διευθυντής και βοήθησε στην εξασφάλιση της αναδιαμόρφωσης της γκαλερί το 2009. Η Kondos Gallery άνοιξε ξανά το φθινόπωρο του 2010, διατηρώντας τις παραδόσεις της και προχωρώντας με το όραμα  του Gregory Kondos παράλληλα στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Μέσα από το πολυετές του διδακτικό έργο, όπως ό ίδιος αναφέρει, προσπάθησε  να μυήσει τους νέους στην τέχνη, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι για την ζωή και την ισορροπία του ανθρώπου. Ενθαρρύνει τους  νέους να κάνουν λάθη και τους διδάσκει το πάθος για την  τέχνη. Η εναλλακτική διδακτική του προσέγγιση επέτρεψε να διαμορφώσει την καλλιτεχνική εκπαίδευση αμέτρητων επίδοξων καλλιτεχνών, καλλιεργώντας τη δημιουργικότητά τους και μια βαθιά εκτίμηση για τον φυσικό κόσμο. Ένας από τους μαθητές του χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ο Γκρεγκ ήταν ο πιο αξιαγάπητος, πιο προσιτός, αλλά έμαθα κάτι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για το πώς να ζωγραφίζω αλλά και για το πάθος πίσω από αυτό. Η ζωγραφική έχει να κάνει με το πώς βλέπεις και τι αισθάνεσαι.»

Σε αναγνώριση της εξέχουσας συμβολής του στον πολιτισμό και την εκπαίδευση των πολιτών της Καλιφόρνιας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σακραμέντο  απένειμε το 2016 στον Gregory Kondos τον τιμητικό τίτλο του Διδάκτορα Καλών Τεχνών-Honorary Doctor of Fine Arts.

Ο Gregory Kondos έφυγε από τη ζωή στις 29 Δεκεμβρίου 2021, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά ως ένας διάσημος καλλιτέχνης τοπίου, που αποτύπωσε την ουσία του φυσικού κόσμου μέσα από το μοναδικό καλλιτεχνικό του όραμα. Το έργο του συνδέεται με τη Σχολή Καλών Τεχνών της Καλιφόρνιας και αναγνωρίζεται ως μία από τις εξέχουσες μορφές του κινήματος του Καλιφορνέζικου Ιμπρεσιονισμού.

«Why paint? Why live? » Είναι το προσωπικό του μότο.

Για εκείνον, η τέχνη είναι τόσο σημαντική όσο η ίδια η ζωή.

Αναφορές

  1. Συνέντευξη του Gregory Kondos (http://artrevealedshow.com)
  2. Kondos Gallery (https://scc.losrios.edu)
  3. Documentary for Gregory Kondos: A Passion for Land. (https://americanarchive.org)
  4. Gussow, A. (1971). A Sense of Place: The Artist and the American Land. United States: Saturday Review Press.
  5. Art legend Gregory Kondos happily paints the blues, California State University, Sacramento (https://www.csus.edu)
  6. Sacramento Landscape Artist Gregory Kondos Dies At 97, California State University, Sacramento (https://www.youtube.com)
  7. Gregory Kondos discusses his storied career in art: World-renowned Sacramento artist continues to produce high-quality art (https://www.valcomnews.com)

Γεωργία Μανωλοπούλου
Μουσειολόγος