SEARCH AND PRESS ENTER
Christopher Makos

Christopher Makos

Greek/American
1948-

Βιογραφία

Γεννήθηκε στο Λόουελ (Lowell)  της Μασαχουσέτης, μεγάλωσε στην Καλιφόρνια και έπειτα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. O Christopher Μaκos, «ο πιο σύγχρονος φωτογράφος » σύμφωνα με τον Pop Artist Andy Warhol, είχε πάθος με την καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης. Αγαπούσε ωστόσο πολύ να ταξιδεύει και να αποθανατίζει την καλλιτεχνική ζωή και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Με σπουδές αρχιτεκτονικής στο Παρίσι και με μαθητεία δίπλα στον   Man Ray , πρωτοπόρο  του σουρεαλισμού και του ντανταϊσμού, ανέπτυξε μια ιδιαίτερη οπτική και αισθητική στο καλλιτεχνικό του έργο. Ο ίδιος αναφέρει πως το μεγαλύτερο μάθημα που πήρε από τον Man Ray είναι η προτροπή του «Πάντα να υπακούς στην πρώτη εντύπωση» καθώς και η επιμονή στη λεπτομέρεια, στη μορφή, στο φως. Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη, περνάει  πολύ χρόνο με τον Man Ray και είναι μαζί  στα τελευταία γενέθλια του μεγάλου καλλιτέχνη στο Frenege της Ιταλίας. Ο, επίσης σημαντικός σουρεαλιστής καλλιτέχνης, Marcel  Duchamp έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τοv Christopher Makos και μοιράστηκε μαζί του πολλές πρακτικές και νέες μεθόδους φωτογραφικής σύλληψης.

Σημαντικός σταθμός στην πορεία του είναι όταν το 1977 γνωρίζει τον Andy Warhol. Μένει  για ένα μεγάλο διάστημα δίπλα του και συμμετέχει στην έκδοση του βιβλίου «Andy Warhol‘s Exposures» το 1979. Το βιβλίο του Warhol “A Personal Photographic Memoir“ (New American Library, 1989)  αποτελεί μια φωτογραφική συλλογή που αποτυπώνει τα ταξίδια και τη δυνατή φιλία του με τον Andy Warhol. O Christopher Makos εμφανίστηκε στην καλλιτεχνική φωτογραφική σκηνή με το εμβληματικό βιβλίο του White Trash το 1977, στο οποίο κατέγραφε το χρονικό της πανκ σκηνής στη Νέα Υόρκη διανθισμένο με πορτρέτα όπως του fashion designer Roy  Halston και του pop artist Andy Warhol.

Ο Makos  ανέπτυξε από την αρχή ένα τολμηρό και πρωτοποριακό, για την εποχή του, φωτογραφικό στυλ. Υπήρξε σημαίνουσα μορφή της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής. Θεωρείται από πολλούς υπεύθυνος για τη γνωριμία του Andy Warhol  με το έργο του Jean –Michel Basquiat και του Keith Haring. Το Altered Image (1981) μαζί με το φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε στο Makos/Warhol (1987) θεωρείται ευρέως ότι αποτελούν την πιο ολοκληρωμένη συλλογή της εποχής εκείνης, μιας μοναδικής καλλιτεχνικής αποτύπωσης και καταγραφής του Warhol και του περιβάλλοντος του.

To καλλιτεχνικό έργο του Christopher Makos έχει εκτεθεί σε μεγάλες γκαλερί και μουσεία, όπως το Guggenheim στο Bilbao, την Tate Modern στο Λονδίνο, το Μουσείο Whitney Museum of American Art στη Νέα Υόρκη, Brooklyn Museum, The National Gallery στη Ουάσιγκτον το IVAM-Instituto Valenciano de Arte Moderno στην Βαλένθια και στο Reina Sofia στη Μαδρίτη. Πολλές φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε σημαντικά περιοδικά και εφημερίδες, όπως το Paris Match, Wall Street Journal, Interview, Rolling Stone, House and Garden, Connoisseur, New York Magazine και People. Είναι συγγραφέας πολλών σημαντικών βιβλίων όπως οι τόμοι Warhol/Makos in Context (2007), Andy Warhol China 1982 (2007) και  Christopher Makos Polaroids (2009).

Το 2004 ξεκινάει με τον καλλιτέχνη -ανθρωπολόγο Paul Solberg ένα νέο  project «The Hilton Brothers». Μια δυνατή καλλιτεχνική συνεργασία, συγχωνεύοντας δυο διαφορετικά στυλ, με ελεύθερη προσέγγιση, όπου καταγράφουν εικόνες  από τα ταξίδια  τους σε όλον τον κόσμο. Τα πιο αξιοσημείωτα έργα τους ανήκουν στις σειρές, «Speed» (2006), «Andy Dandy» (2007), «Narrative» (2009) και «Conscience» (2007). Μοιράζονται πολυάριθμες εκδόσεις, όπως το «Mistaken Identity» (2009) και το έργο τους «Tyrants + Lederhosen» (2011). Το έργο τους έχει εκτεθεί διεθνώς σε μουσεία και γκαλερί, όπως La Casa Encendida (Μαδρίτη), Galerie Catherine Houard (Παρίσι), Galerie Sho Contemporary Art (Τόκιο), Christopher Henry Gallery (Νέα Υόρκη), Karl Hutter Fine Art (Λος Άντζελες), και NSU Art Museum, και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

To 2019 εκδίδει το βιβλίο ‘Lady WARHOL’ με 120 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Andy Warhol και κείμενο του Calvin Klein. Πρόκειται για φωτογραφικό υλικό του έτους 1981 των δύο καλλιτεχνών,  Makos-Warhol, από ένα δικό τους εικαστικό φωτογραφικό πείραμα, σε μαγαζί στην 57th Αvenue της Νέας Υόρκης. Στόχος τους τότε ήταν να δημιουργήσουν μια σειρά εναλλακτικών πορτρέτων με τίτλο «Altered Image», με  έμπνευση και αναφορά από το  καλλιτεχνικό έργο του  Man Ray –Marcel Duchamp as Prose Selavy.

Ο ίδιος αναφέρει ότι προτιμάει να ζει στο τώρα. «Δεν είμαι συναισθηματικός, πάντα ήθελα να ζω τη στιγμή και το κάνω ακόμα. Πηγαίνω όπου πάνε τα πράγματα». Ζει ως μποέμ στη  Νέα Υόρκη, περιπλανώμενος στην πόλη και αποθανατίζοντας την εξέλιξη της μέσα από τον  φακό του.

Στις  3 Μαρτίου του 2023 εγκαινιάζεται στην Αrt Gallery of South Australia της Αυστραλίας, η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Αndy Warhol & Photography: A Social Media» που συμμετέχει ο Christopher Makos.

Γεωργία Μανωλοπούλου
Μουσειολόγος